Near Field Communications alapú elosztott Android rendszer megvalósítása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Simon Csaba
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A telefonok és hordozható számítógépek teljesítménye napról napra növekszik. Nem ritka, hogy egy telefonba többmagos processzor, gigabájt méretű rendszermemória és számítógépekre jellemző dedikált grafikus processzor is kerül beépítésre. A nyers számítási kapacitás mellett egyre több szenzorral és vezeték nélküli technológiával rendelkeznek ezek az eszközök. GPS, gyorsulásmérő, kamera és a többi érzékelő segítségével a telefonok saját magukról valamint környezetükről képesek adatot gyűjteni. Ezeket az adatokat WiFi segítségével könnyedén meg lehet osztani más készülékekkel, ezáltal egy elosztott szenzorhálózatot alkotva egymás közt.

A SpyCar projekt éppen ilyen szenzorhálózatot kíván megvalósítani, melyben egy távirányítással vezérelt autó osztja meg saját és beolvasott szenzoradatokat az irányító eszközzel. A kommunikáló felek Android rendszert futtató okos telefonokra lettek megírva. Az én feladatom két új funkció fejlesztése a meglévő rendszerhez. A WiFi hálózatot adhoc működési móddal bővítettem és egy új NFC modult fejlesztettem.

Az NFC segítségével a padlóra helyezett címkékből helyfüggő információkat tudhat meg a jármű, amikor áthalad egy felett. Ezt az adatot visszaküldve a távirányítónak a felhasználó is megkapja az üzenetet.

Adhoc hálótatra többszereplős esetekben lehet szükség. Normális esetben, ha a hálózat központi eleme elmozdul a kliensektől, akkor azok nem képesek a kommunikációra, amíg az elérési pont újra hatótávolságon belülre ér. Adhoc módban nincs központi elem a hálózatban, a közvetlen kommunikáció lehetséges két csomópont között attól függetlenül, hogy a hálózatot létrehozó készülék elérhető vagy sem.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.