Négycsatornás forróvíz és gőzmennyiségmérő tervezése UNICAL mérésadatgyűjtő felhasználásával

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Harmati István
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A forró víz és gőz a mindennapjainkban alapvető szerepet töltenek be, és sokunkban fel se merül, milyen széleskörűen alkalmazzuk őket. Ha elvonatkoztatunk kicsit a háztartásban vagy szolgáltatói szektorban betöltött (pl. egészségügyi, kulturális) szerepüktől, akkor láthatjuk, hogy az energiatranszfernek ezen egyszerű formájaként már milyen régóta is alkalmazzuk őket.

Energiaszállítás és felhasználás esetén két fő szereplőt különböztethetünk meg. Egyfelől az előállítókat, ezek a fűtőművek, amelyek a környező területen kiszolgálják a városok távfűtési rendszereit és az ipari létesítményeket. Másfelől pedig a fogyasztókat, azaz a lakosságot, valamint az említett ipari létesítményeket, amelyek mindennapi életvitelükhöz és termelési folyamataikhoz elengedhetetlen, hogy forró vízhez vagy gőzhöz jussanak hozzá.

Mivel energiáról van szó, mégpedig óriási mennyiségben átalakított energiáról, rendkívül fontos ezeknek a mennyiségeknek a mérése, méghozzá a lehető legpontosabban. Rengeteg pénzről van szó, akár a lakossági, akár az ipari felhasználók esetében egy-egy elszámolásnál, ahol pár tized százaléknyi eltérés is komoly összegeket jelent.

A diplomatervemben egy olyan programot terveztem és implementáltam egy adatgyűjtő berendezésbe, amely ezeket a számításokat elvégzi, a mért és számított eredményeket pedig eltárolja a későbbi felhasználásra. A programot kidolgoztam mind forró vízre, mind vízgőzre, valamint egyszerre négy helyen történő mérés esetére.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.