Negyedik generációs mobil rendszerek vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Imre Sándor
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Napjainkban mélyreható átalakuláson megy keresztül a mobil telekommunikációs szektor, mivel a negyedik generációs mobil hálózat bevezetése került a figyelem középpontjába. Az új alapokra helyezett távközlés számos új elondolással és technológiai újításokkal kívánja megalapozni az ágazat sikerességét.

Dolgozatom során áttekintem a negyedik generációs mobil hálózat OFDM (Orthogonal Frequency Divison Multiplexing) rádió hozzáférés elméleti alapjait és ezek kapcsolatát az LTE (Long Term Evolution) rendszerrel.

Az elméleti összefoglaló során betekintést nyújtok a cellás rendszerek elméleti hátterébe, ezen belül különös tekintettel a femtocellás rendszerek sajátosságaira, továbbá a bennük rejlő lehetőségeket is megvizsgálom.

Az elméleti összefoglaló után egy OFDM alapú femtocella erőforrás kezelésének tervezési lépéseit mutatom meg. A tervezésen belül külön figyelmet fordítok a hozzáférési csatorna modellezésére, a felhasználók által generált forgalmak profilozására, végül egy döntési mechanizmusra, amely kapcsolatot teremt a csatorna által felkínált lehetőségek és a felhasználók forgalmi igénye között.

A dolgozatom második részében a tervezési lépések megvalósítása után implementált szimulációs környezetben vizsgálom meg egy femtocella erőforrás kezelését.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.