Négyszintes irodaház villamos hálózatának elvi kialakítása, modellezése, hálózati jellemzők meghatározása a transzformátortól a fogyasztókig

OData támogatás
Konzulens:
Szabó László
Villamos Energetika Tanszék

A szakdolgozatom témája egy budapesti irodaház villamos hálózatának elvi kialakítása, modellezése, mely dolgozat a MegaWatt Kft. segítségével jöhetett létre.

A feladat célja egy megvalósítható modell létrehozása az említett épület villamos hálózatáról, amelynek segítségével időt és energiát takaríthatunk meg a komplex elektromos installációk számításakor.

A dolgozat elején rövid elméleti áttekintést adok a hazai villamosenergia-rendszer felépítéséről, valamint kitérek a különféle érintésvédelmi módokra és azok jellemzőire.

Ezt követően ismertetem az épület villamos hálózatának felépítését a transzformátortól a fogyasztókig, jellemezve azok legfontosabb paramétereit.

Ezek alapján elkészítem a hálózat modelljét az Ecodial hálózatméretező szoftver segítségével, így meghatározva a hálózat villamos jellemzőit. Itt kerül sor a hálózat összteljesítményének meghatározására, valamint a különböző áramkörök kalkulációjára is. A programmal lehetőség adódik a hálózat optimalizálására, az anyagok és személyek biztonságának és a megfelelő szabványok figyelembevételével.

A dolgozat záró részében összefoglalom a lakossági fogyasztói hálózat tervezésének lépéseit és ismertetem az ide tartozó szabványokat és előírásokat, amelyeket a tervezésnél és a kivitelezésnél figyelembe kell venni.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.