Négyszögmezős szinkron szervohajtás kommutációs folyamatának szimulációs vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Számel László
Villamos Energetika Tanszék

A diplomatervnek a célja a címben megjelölt villamos motor típus, valós kommutációs folyamatának vizsgálata, és az ezáltal okozott problémák ismertetése, illetve a problémák megoldására módszerek, ismertetése, szimulációs vizsgálata.

Az 1.1-es fejezetben az állandómágneses forgórészű négyszög alakú indukcióhullámmal rendelkező motorokról ad a dolgozat egy általános ismertetést. Különböző típusokat is ismertet melyeknek az elve ugyanaz, azonban kisebb-nagyobb különbség fedezhető fel köztük.

A következő fejezet az ilyen motorok különböző irányítási lehetőségeiről ad tájékoztatást. Megismerhető mind a soros kompenzátoros, mind a hiszterézises áramszabályozás elve és blokkvázlata. Valamint bemutatok egy áramszabályozás nélkül közvetlen nyomaték szabályozásra épülő eljárást.

A harmadik rész a nem ideális kommutáció hatásait, és a hatás okát ismerteti. A fejezet leírja a kommutációs folyamat miatti nyomatéklüktetés elvi hátterét, és a nyomatéklüktetésből fakadó problémákat is.

A negyedik fejezet a problémákra mutat be megoldási lehetőségeket, több módszert is ismertet.

Az ötödik és hatodik fejezet a szimulációs modellek ismertetésével, és az egyik modellen elvégzett vizsgálatok és eredmények értékelésével foglalkozik. Sok vizsgálat készült, ezek közül csak az érdekesebbek kerültek be a dolgozatba.

Az utolsó fejezet egy rövid értékelés.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.