Nem csak a 20 éveseké a tablet – Idősek segítése okos eszközökkel

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Németh Géza
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Újabb és újabb technikai eszközök jelennek meg és épülnek be hétköznapi életünkbe, akár hivatali ügyekről, akár szórakozásról van szó. De vajon mindenki tudja kezelni ezeket az eszközöket? Számítógépes használatban nem jártas emberekre is terveznek az eszköz- és szoftverfejlesztők? Nem minden esetben, s így kezdetét veszi egy potenciális felhasználói csoport szeparálódása. Nekik nem állnak rendelkezésükre azok az eszközök, amelyekkel megállíthatnák e szociális elkülönülést.

Szakdolgozatomban megvizsgálok nyolc alkalmazást, melyek ez ellen tesznek azáltal, hogy egyszerűsített felhasználói felülettel és kevés funkcióval rendelkeznek. Többnyire idős emberek internetes kommunikációját segítik.

A vizsgálat után létrehoztam saját, idősek embereknek szánt alkalmazásomat, mely levelezést valósít meg Facebook-on keresztül és időjárási adatok megtekintését teszi lehetővé. E népszerű közösségi média használatán keresztül a generációs különbségeket is igyekeztem valamelyest feloldani. Alkalmazásomat négy, a potenciális felhasználói célcsoportba tartozó felhasználóval teszteltem.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.