Nem-relációs adatbázisokra épülõ skálázható adatelérési réteg

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Simon Vilmos
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Napjainkban a hatalmas adatmennyiségeket kezelő webes szoftverek (keresők, közösségi oldalak, levelező- és tartalommegosztó rendszerek, stb.) tették szükségessé a jól bevált és kiforrott relációs adatmodell kiváltását az adott körülményekhez jobban illeszkedő megoldásokkal. A kiváltást szükségessé tevő szempontok például a skálázhatóság , a redundancia vagy a partícionálódási tűrőképesség növelése. Számos adatbázisrendszer született az elmúlt években, melyek más-más szempontokat fókuszba helyezve kívántak megoldást hozni a felvetett problémákra. Ezen szoftverrendszerekre közös néven nem-relációs, vagy NoSQL rendszerekként hivatkozik a szakirodalom.

A relációs adatbázis rendszerek egyik nagy erőssége az SQL nyelv léte. A nem-relációs rendszereknél nincs ilyen közös nyelv, vagy absztrakció. Ez egyrészt ezen rendszerek sokszínűsége, az SQL-es megközelítéshez képest gyökeresen más koncepciók miatt, másrészt ezen technológiák újszerű volta miatt van így.

A Diplomatervben megvizsgálom, hogy milyen lehetőségek kínálkoznak ilyen közös absztrakció létrehozására a nem-relációs rendszerek egy halmaza fölött. Megvalósítok egy olyan szoftverréteget, melynek egységes felületére építhetők az ilyen típusú adatbázisokat igénylő alkalmazások, illetve a konkrétan használt nem-relációs adatbázisrendszer cserélhető alatta. A megvalósítandó réteg leginkább a relációs világból ismert ORM típusú, objektumhierarchiáról adatmodellre leképező tervezési mintához hasonlítható.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.