NetFlow alapú forgalomfigyelés és hálózatmonitorozás

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Fehér Gábor
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Bármely hálózat esetében az egyik legkritikusabb pont a csatlakoztatott számítógépek forgalmának valamiféle előre meghatározott keretek között tartása. Fokozottan igaz ez, egy ezernél is több végpontot tartalmazó, javarészt informatikus egyetemi polgár által igénybe vett kollégiumi hálózatra.

A hálózatmonitorozásra többféle megoldás is létezik, azonban a kifejezetten nagy adatforgalom mellett a kollégiumi Cisco 6500-as core switch által előállított NetFlow feldolgozása biztosítja a lehető legjobb módszert. Szakdolgozatom során az imént említett eszköz által érzékelt forgalom feldolgozását és értelmezését fogom végrehajtani, valamint a begyűjtött adatokat mind a hallgatók, mind pedig a hálózatért felelős adminisztrátorok számára átlátható és értelmezhető formában megjeleníteni. A rendszernek képesnek kell lennie az IPv6 forgalom kezelésére, mivel a közeljövőben elengedhetetlenné fog válni a legalábbis részleges átállás. Fel kell készítenem a rendszert a kollégium hálózatán érvényes szabályozások betartatására, mivel ez is az egyik legfontosabb feladata a forgalmi adatok megjelenítésén túl.

Az elkészült rendszernek éles körülmények között is bizonyítania kell, hiszen önmagában fogja ellátni a teljes kollégiumi hálózat monitorozási feladatait. Ennek értelmében szakdolgozatom kimenetele egy teljes mértékben működőképes és egységes rendszer, mely a felhasználók számára is tartogat számos kényelmi és funkcionális kiegészítést. Természetesen ezen szolgáltatások függősége egy kezelhető és felhasználóbarát Web-alapú interfész, melynek fejlesztése szintén jelen munkám részét képezi.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.