Netconf alapú menedzsment interfész tervezése és implementálása OpenFlow referencia kapcsolóra

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Sonkoly Balázs
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Napjainkban a gyártók elrejtik hálózati berendezéseik belső működését, ezáltal a hálózati algoritmusok és protokollok fejlesztése nehézkes. Erre a problémára nyújt megoldást az OpenFlow ajánlás, mely lehetővé teszi a hálózati switch-ek programozását anélkül, hogy a gyártóknak fel kellene fedniük ipari titkaikat. Az ajánlás elválasztja a switch belső működését és a vezérlő logikát, meghagyva a belső működést gyártófüggőnek és a vezérlő logikának egy programozható interfészt biztosít. Ezáltal a belső működés megismerésére nincs szükség, az algoritmusok fejlesztését és tesztelését csak a programozható interfészen keresztül kell megvalósítani.

Szakdolgozatom témája a szoftveres, OpenFlow referencia switch hálózati-menedzsment interfésszel való bővítése. Bár az OpenFlow protokoll tartalmaz menedzsment információk lekérdezésére módot, azok klasszikus hálózatmenedzsment szempontból kevés szolgáltatást nyújtanak, átadásuk csak a vezérlő logikáig terjed, ráadásul a menedzsmentsík és kontrollsík nincs elválasztva, azok átlapolódnak. Erre a feladatra az SNMP rugalmatlansága, konfigurációs menedzsmentbeli támogatottsága és távoli eljáráshívás hiánya miatt alkalmatlan. Helyette egy új, kifejezetten konfigurációs menedzsmentet támogató hálózatmenedzsment protokollt, a Netconf protokollt alkalmaztam. A létező adatleíró nyelvek közül a legelőnyösebb nyelvet, a Yang nyelvet választottam, melynek használata könnyű, a már meglévő komponensek bővítése egyszerű. A nyelv fejlesztése kifejezetten Netconf protokollhoz történt, emiatt a legideálisabb választás. Fejlesztési eszközként egy Yang nyelvet is támogató programcsomagot, a Yuma toolkit-et használtam fel.

Megterveztem az OpenFlow switch és a Netconf szerver komponensek közötti kapcsolatot. Azonosítottam a teljesítménymenedzsment szempontjából szükséges adatokat, megterveztem ezen adatok kapcsolaton keresztüli átvitelét. Megvalósítottam az OpenFlow referencia switch adatainak lekérdezését, lehetővé tettem a switch távoli indítását, leállítását és felkonfigurálását a Netconf szerveralkalmazásból. Megoldásom működését validálással és teljesítményteszteléssel ellenőriztem, és bemutattam egy lehetséges menedzsmentrendszerbeli elérését és lekérdezését az OpenFlow referencia switch-nek.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.