NoSQL alapú testreszabható hibajegykezelő rendszer fejlesztése Java platformon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Villányi Balázs János
Elektronikai Technológia Tanszék

Napjainkban egyre több értékesítéssel, informatikával, telekommunikációval foglalkozó vállalkozás alakul a mai 21. századi, jövőbe mutató technológiai igények kielégítése érdekében. Ezek egy része kis startup cégként próbálja megvalósítani innovatív ötleteit, másik részük pedig nagyobb vállalatok keretein belül. Ami közös bennük, hogy céljaik elérése érdekében a legtöbb esetben szükséges valamilyen hibajegykezelő rendszert használniuk a szervizelési, hibakezelési folyamataik menedzseléséhez. Erre két lehetőségük van: egyik esetben kifejlesztenek egy saját, testreszabott alkalmazást, másik esetben pedig beruháznak egy általános ticketing szolgáltatás használatába. Előbbi esetben a vállalatnak komoly erőforrásokat kell áldoznia az igencsak hosszú fejlesztésbe, de ennek eredményeként egy teljesen egyedi és az elvárásoknak megfelelő alkalmazást kapnak, utóbbi esetben pedig azonnal megkaphatják a kívánt rendszert, kompromisszumot kötve annak korlátaival.

Ezek alapján Diplomaterv feladatom célkitűzése egy olyan általános, konfigurálható hibajegykezelő rendszer fejlesztése, mely magába foglalja a két fajta ticketing rendszer bevezetésnek és használatnak az előnyeit, egy a felhasználó számára azonnal rendelkezésre álló rendszerrel, melyet testreszabási lehetőségei segítségével az alkalmazás különböző életciklusaiban szabadon alakíthat és kiegészíthet. Ehhez a felhasználó testreszabhatja a hibajegykezelő rendszer adatmodelljét, ezzel alakítva az alkalmazást a vállalat felépítéséhez és a hibakezelési folyamathoz, továbbá különböző kiegészítő szolgáltatásokat is igénybe vehet a különböző szoftvercsomagokban.

Ennek kivitelezését Java alapú platformokon valósítottam meg egy komplex rendszerként, melynek része a testreszabható hibajegykezelő rendszer, a konfigurációt lehetővé tevő modellező alkalmazás, illetve az ezek alapján a kódgenerálást végző modul. A ticketing rendszer alapját képző adatréteghez NoSQL adatbázist használtam annak érdekében, hogy az adatok struktúrája az alkalmazás teljes életciklusa során könnyen módosítható legyen, ezzel támogatva a folyamatosan növekvő és átalakuló vállalatok változásainak követését a hibajegykezelő rendszerben. Ennek eredményeként a rendszer lehetőséget nyújt annak folyamatos bővítésére, kiegészítésére és integrálására más alkalmazásokkal.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.