Numerikus ESP modell moduljának fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Iváncsy Tamás
Villamos Energetika Tanszék

A fenntartható fejlődés elve egyre jobban előtérbe kerül és ezzel egyre nagyobb figyelmet kap a környezetvédelem, magával vonva a környezetvédelmi előírások szigorodását. Így van ez a levegő tisztaságára vonatkozó előírásokkal is, amelyek szabályozzák a levegőbe jutó por mennyiségét. Eleinte a 10 mikronos szemcseméretre vonatkozó szabályozások voltak érvényben (ParticulateMatter kifejezés alapján PM10 rövidítést vezették be), mára azonban megjelentek a PM2,5 re vonatkozó előírások is.

Az elektrosztatikus porleválasztó berendezés (Electrostatic Precipitator, ESP) az egyik leghatékonyabb eszköz az iparban, a levegőbe jutó pormennyiség csökkentésére. A jelentős beruházási költsége miatt (akár a 40 millió dollárt is meghaladhatja), és mivel az eddigi berendezések PM10-re készültek, a szigorúbb követelmények eléréséhez a meglévő berendezések folyamatos fejlesztést igényelnek. Egy megfelelő ESP modell segít az elektrosztatikus porleválasztó berendezésben lezajló folyamatok megértéséhez, segít, hogy a meglévő berendezések hatásfokát maximalizálni tudják.

Diplomamunkámban a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamos Energetika Tanszék és az Áramlástani Tanszék tanárai által alkotott újszerű elektrosztatikus porleválasztó modellel ismerkedtem meg. Célom a meglévő modell, korszerűsítése, egy modern program megalkotása volt. Ennek során megismerkedtem a .NET programozás alapjaival, valamint azzal, hogy .NET környezetben, hogyan lehet numerikus módszereket megvalósítani, az eredményeket pedig vizualizálni.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.