Nyílt forráskódú ERP rendszerek testreszabhatóságának vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Martinek Péter
Elektronikai Technológia Tanszék

A diplomamunka nyílt forrású vállalatirányítási rendszerek használhatóságát járja körül. A bevezető elméleti rész után, a kiválasztott rendszerekben egy általános értékesítő vállalat legalapvetőbb üzlet menetét próbálja végig követni, vizsgálva milyen lehetőségeket nyújtanak a szoftverek.

A dolgozat első része főként az ERP rendszerek elméleti hátterét vizsgálja. Kis áttekintést nyújt az ERP rendszerekről általánosságban, azok evolúcióját és a fejlődési szakaszait mutatja be.

Röviden szó esik a vállalakozások értékteremtő folyamatairól, majd azokról az információs folyamatokról melyek a példa vállalat üzletmenetében előfordulnak. A dolgozat bemutatja hogyan épül fel az üzleti folyamatokból egy vállalati információs rendszer, illetve mik a standard integrált rendszerek jellemzői.

Következik a szabad szoftvereket általános jellemzése, illetve az ilyen típusú ERP rendszerekre fókuszálva, a használatba vételük körülményeinek és feltételeinek vizsgálata.

A kiértékelési szempontok tisztázása után a konkrét rendszerek kerülnek előtérbe. Első körben általános szempontok alapján történik az összehasonlítás, majd a bennük elvégzett munkafolyamatok következnek. Kezdésként a szoftverek használatba vételéhez szüksége alap lépések és beállítások vizsgálata történik meg. Ezután lehet rátérni az üzletmenet folyamatait támogató modulok megismerésére. A Beszerzés, Készletezés és Értékesítés folyamatok jellemzőit és a rendszerekben történő megvalósítását, ezzel együtt az általuk nyújtott lehetőségeket tárja fel a dolgozat.

Végső soron a választott nyílt forrású ERP rendszerek közül kettőben, az önálló fejlesztési lehetőségeket járja körül a munka. azt vizsgálva milyen a támogatottsága az egyéni modul fejlesztéseknek és üzletmenet módosításoknak.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.