Nyílt forráskódú Function-as-a-Service futtatási modell teljesítményelemzése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Simon Csaba
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Egy új szolgáltatási modell, a Függvény Szolgáltatás (Function as a Service – FaaS) lehetőséget biztosít, hogy erőforrásainkat még optimálisabban használjuk ki. A modell alkalmazása során a felhasználónak nincs szüksége egy virtuális gépet és alkalmazásának környezetét felkonfigurálnia, ahelyett egy egyszerűbb kódot, úgynevezett függvényt kell futtatnia. A rendszer minden szükséges erőforráskezelést és konfigurációt automatikusan elvégez a felhasználó helyett a háttérben.

A modell automatikus működése és a függvények állapotmentes mivolta miatt, a függvény számára nem szükséges a folyamatos erőforrás, elegendő csak, a tényleges futtatási idő alatt foglalni. A rendszer különféle paraméterek alapján automatikus skálázásra is képes, ezáltal a rendszer folyamatosan optimálisan használja ki az erőforrásait.

Elsősorban a felhő szolgáltatók használják ki a Function as a Service előnyeit, de az utóbbi időben a nyílt forráskódú megoldások is megjelentek, melyek érettebb változatainak a teljesítményét vizsgálom meg a szakdolgozatom során. A munkám során kitérek a nyílt forráskódú Function as a Service megoldások teljesítményelemzése mellett a skálázódásra, különböző orkesztrációs rendszerek vizsgálatára, valamint eredményeimet összevetem egy kereskedelmi megoldással két tesztalkalmazás felhasználásával.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.