Nyílt forráskódú naptár továbbfejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szeberényi Imre
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Eseményeink és találkozóink karbantartására és megőrzésére manapság számos termék nyújt megoldást. A különböző szoftverek más és más technológiákat használva a szolgáltatások széles skáláját kínálják a felhasználóknak. Napjainkban szinte elengedhetetlen olyan naptár használata, melyet bárhonnan és bármikor kényelmesen elérhetünk egy böngésző segítségével, akár telefonunkról is.

Feladatom egy nyílt forráskódú naptár továbbfejlesztése és felhőkörnyezetbe integrálása volt. Elemeztem a tanszéki környezetben előforduló naptárfunkciókat, a számítási felhők tulajdonságait, valamint különböző felhőkörnyezeteket. Munkám során több nyílt forráskódú naptárat vizsgáltam meg, melyek közül kiválasztottam a számomra legmegfelelőbbet, figyelembe véve a szoftver kódjának strukturáltságát és dokumentáltságának minőségét. Megterveztem az új funkciók implementálásának lépéseit és létrehoztam egy új adatbázis struktúrát a naptár adatainak tárolására. Megvizsgáltam a fejlesztésekhez felhasznált technológiákat és azok előnyeit.

Kiválasztottam a leginkább megfelelő felhőkörnyezetet, mely alkalmas a naptár befogadására és üzemeltetésére. Implementáltam az új funkciókat a naptárban és létrehoztam egy autentikációs rendszert a felhasználók kezelésére. Készítettem egy REST API-t, mely segítségével az adatbázisban tárolt adatok lekérdezhetőek és módosíthatóak. A dolgozatomban külön kitérek a skálázás gyakoribb megoldásaira és a kiválasztott felhőkörnyezet által nyújtott lehetőségekre.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.