Nyílt forráskódú serverless platformok teljesítményvizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Maliosz Markosz
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Az utóbbi években elterjedő „függvény-mint-szolgáltatás” (Function-as-a-Service – FaaS) modell újszerű architektúrával és jelentős költségcsökkentés lehetőségével kecsegtet minden webalkalmazás fejlesztőinek. Használatával ugyanis a konkrét alkalmazás fejlesztőinek gyakorlatilag nem kell foglalkoznia a programot futtató infrastruktúra üzemeltetésével. Ezt a technológiát használva az alkalmazás fejlesztőinek szinte csak az alkalmazás megírására kell koncentrálnia.

De ez a technológia nem csak a fejlesztői oldalon hozhat jelentős újításokat. Ha a technológiát megvalósító rendszereket sikerül teljesen optimalizálni, akkor a hardvererőforrásokat a mostaninál sokkal jobban ki lehetne használni. Ez azért történhet meg, mert a függvényeket, ha nem használja őket jelenleg semmilyen külső fél, akkor elegendő csupán minimális erőforrással ellátni (vagy egyes rendszerekben akár ezt is el lehet hagyni és csak a tényleges használatkor biztosítani nekik erőforrást.)

Az FaaS technológiát megvalósító rendszereknek két csoportja van pénzügyi szempontból. Az első csoport a kereskedelmi rendszerek, amelyek, habár jól működnek, mindegyik szolgáltatás igénybevétele után fizetnie kell az adott cégnek. Emellett léteznek még nyílt forráskódú, ingyenes megvalósítások is. Ezek a rendszerek azonban nem mindig megfelelően dokumentáltak, és nem mindegyik rendszer hoz jó eredményeket.

A dolgozatban a technológia alapjait és a működéséhez szükséges technológiákat egyaránt bemutatom, majd utána teljesítményméréseket végzek több nyílt forráskódú rendszeren. Ehhez szükséges a mérőeszközök vizsgálata, kiválasztása, a mérőkörnyezetek felállítása, valamint az elérhető nyíltforráskódú rendszerek tanulmányozása is.

A mérések végeztével az eredményeket emberi szem által olvasható formába öntöm, ezek pedig már elég beszédesek ahhoz, hogy következtetéseket vonjunk le belőlük.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.