Nyílt forráskódú szoftverekkel támogatott szoftverfejlesztés menedzsment

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Heszberger Zalán Tamás
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Az szoftverfejlesztés témakörében hosszú évek alatt kialakult módszertanok és ajánlások állnak rendelkezésre. A jó szoftverfejlesztés folyamatának tanulmányozására széleskörű irodalom áll rendelkezésre.

Egy szoftver minősége sokféle szempont szerint tevődik össze. Vannak mérhető és kevésbé mérhető szempontok. Egy kevésbé mérhető szempont a megrendelő elégedettsége, amit legkönnyebben úgy lehet elérni ha a rendszer azt csinálja, amit a megrendelő kér. Ennél sokkal jobban mérhető szempontok az elkészült programkód tulajdonságai, metrikái és az kódban használt kódolási szabálytalanságok.

Napjaink szoftvereinek méret és komplexitásbeli növekedése mellett egyre nehezebb ezen tényezőket elfogadható tartományba tartani, emiatt egyre fontosabbá válik a szoftverfejlesztést támogató infrastruktúra kiépítése, mely elősegíti a minőség megőrzését a szoftver fejlesztése során. Annak érdekében, hogy a kialakított infrastruktúra könnyen bővíthető, modern legyen, részeit nyílt forráskódú rendszerekből kívánom összerakni.

Diplomatervemben bemutatom a szoftver minőségével kapcsolatos elméleti tudnivalókat, majd megtervezek egy olyan rendszert, mely hozzásegíti a tervező és fejlesztő csapatot ahhoz, hogy a fejlesztés egy rendezett, jól felügyelt környezetben valósulhasson meg. Ezáltal az elkészül kóddarabok többszörös vizsgálaton mennek majd keresztül, mielőtt használatba kerülnének a felhasználók által. A rendszer segítségével a felhasználó feladatkiadásától, a feladat teljes megvalósításáig húzódó folyamat kívánom lefedni.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.