Nyílt forráskódú teszteszköz-készlet kialakítása J2EE alkalmazásokra

OData támogatás
Konzulens:
Bóka Gábor
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A mai szoftverprojektek az igények növekedése miatt egyre nagyobb befektetést igényelnek mind munkaerőben, mind pénzügyileg. Ennek egyenes következménye, hogy a tesztelés is sokkal nagyobb hangsúlyt kapott az utóbbi időben, hiszen a hibák kijavításának költsége a projekt elörehaladtával egyre csak növekszik.

A dolgozatom célja, hogy bemutassam a gyakorlatban is alkalmazott módszereket illetve eszközöket, melyekkel az alkalmazás különböző szintjeinek hatékony tesztelése lehetővé válik. Rengeteg keretrendszer áll már rendelkezésére annak, aki a témával ismerkedni szeretne, és a választás egyáltalán nem triviális, így ez az iromány segíteni hivatott a legmegfelelőbb eszköz megtalálását is.

A bevezető részben röviden felvázolom, hogy a tesztelésnek milyen fontosabb szintjei ismertek egy általános J2EE alkalmazáson, és hogy azok a projekt készítéseinek mely szakaszaiban használhatóak.

A dolgozat érdemi része a bevezetőben ismertetett tesztelési rétegekhez a manapság legígéretesebb eszközök kiválasztása és azok használatának és működésének bemutatása, legfontosabb funkcióinak ismertetése példákon keresztül. Fontos szempont, hogy az eszközök mindenkinek hozzáférhetőek legyenek, így kivétel nélkül ingyenes keretrendszereket használok fel. A könnyebb érthetőség érdekében helyenként saját készítésű példaprogramokon mutatom be a fő funkciókat, de bizonyos részeknél már egy kész J2EE alkalmazást használok a tesztelés elvégzésére. Ahol több eszköz is megfelelőnek tűnik a feladatra, ott külön-külön kipróbálom, majd pedig egy értékelésben összehasonlítom őket, hogy a legjobbat tudjam kiválasztani közülük.

A dolgozat befejező részében röviden összefoglalom a szerzett tapasztalatokat és a különböző tesztelési szinteken a legjobb eszközöket kigyűjtve meghatározok egy komplett teszteszköz-készletet, melynek segítségével a J2EE (és a legtöbb Java) alkalmazások hatékonyan tesztelhetőek.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.