Nyílt utasításkészlet-architektúrájú RISC processzor tervezése hardverleíró nyelven

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Horváth Péter
Elektronikus Eszközök Tanszéke

Napjaink processzorainak gyártása a licenc díjak és az előállítási költség miatt komoly beruházásokat igénylő folyamat. Kevés olyan processzor felépítés (architektúra) van jelen a piacon, amely korszerű, ingyenes licenccel rendelkezik, megfelelő fejlesztői és ipari támogatottsággal bír. Munkám során egy olyan RISC típusú processzort valósítottam meg, amely megfelel a fenti elvárásoknak.

A dolgozatomban a Berkeley egyetem által tervezett 32 bites RISC – V architektúra fejlesztését mutatom be, amelyet VHDL hardware leíró nyelven valósítottam meg. A teszteléshez Xilinx és Altera programozható logikai áramköröket is használtam, és rajtuk keresztül vizsgáltam meg a processzor realizációját és erőforrás igényét.

A fejlesztés egy Krakken nevű projekt része, amelyben egy saját készítésű, több funkciós mikrokontroller elkészítése volt a cél. Az általam készített CPU-n kívül a processzort kiszolgáló egyéb modulok és kommunikációs portok is készültek az eszközhöz.

A munkához az egyetem mellett az evosoft Hungary Kft. ASIC csapata biztosította a szükséges eszközöket és szakmai támogatást.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.