Nyilvános WiFi hálózatok biztonságos használata Android készülékkel

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Fehér Gábor
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Dolgozatomban sorra vettem a vezeték nélküli hálózatok felhasználói ellen irányuló támadási formákat. Megnéztem, melyik támadás hogyan épül fel, valamint bemutattam néhány példát, amik ezt használják ki, különös tekintettel a mobil eszközökön elérhető alkalmazásokra.

Megvizsgáltam, ezek ellen milyen védelmi mechanizmusokat alkalmaznak jelenleg különböző környezetekben. Ezek az otthoni, a vállalati, valamint a nyilvános hálózatok. Bemutattam, milyen hiányosságokkal rendelkeznek a jelenlegi megoldások a nyilvános hálózatok esetén, valamint felvázoltam egy lehetséges alternatívát, ami megoldást nyújthat ezen problémákra.

Az általam felvázolt megoldás alap ötlete, hogy a felhasználók képesek legyenek azonosítani a hálózati eszközt,amire csatlakoznak. Ezen kívül fontos volt, hogy meg lehessen oldani a felhasználók forgalmának egymás elől történő elrejtését is a hálózaton, megelőzve a lehallgatásokat és man in the middle jellegű támadásokat.

Az elméleti áttekintés után leírtam a tervezését, megvalósítását, valamint a tesztelését az általam elkészített alkalmazásnak, aminek segítségével olyan támadásokat lehet kivédeni, amiket eddig csak nehezen, vagy egyáltalán nem tudtak kivédeni a nyilvános hálózatok üzemeltetői.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.