Nyilvános felhő szolgáltatáson futtatott menedzselt alkalmazás konténerek hálózati teljesítménymérése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Maliosz Markosz
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A mai IT világban a virtualizáció kiemelkedően fontos szerepet tölt be. Az idő múlásával ez is fejlődik és virtuális gépek után, a 2000-es évek elején bemutatkoztak a konténerek. A mikro szolgáltatás architektúra révén ezen konténerek egy infrastruktúrában nagy mennyiségben vannak jelen és így kezelésük fenntarthatatlanná vált. Ezen probléma kiküszöbölésére fejlesztette ki a Google a Kubernetes konténer kezelő platform megoldását, melyet később nyílt forráskódúvá is tett, hogy a közösség is segíthesse a fejlesztést. A platform több hálózati backend-et is támogat, melyen keresztül a konténerek kommunikálnak egymással illetve a külvilággal. Jelenleg 18 hálózati implementációt támogat a Kubernetes. Mondani sem kell, hogy összehasonlításuk teljesítmény alapján egyeltalán nem triviális. A szakdolgozat segít három kiválasztott backend-et összehasonlítani és grafikonokos ábrázolást ad a teljesítményekről.

A felhő szolgáltatásra épített infrastruktúra használata manapság nagyon elterjedt. Üzemeltetése jóval egyszerűbb hiszen a felhő szolgáltató kezeli a hálózati eszközöket és a hozzá tartozó különböző szolgáltatásokat. A használata kényelmes, hiszen egy interaktív webes felületet biztosít a konfigurációhoz. Üzleti oldalról tekintve a fenntartása kedvezőbb is lehet, hiszen használat alapján történik a számlázás. A mérési környezet felállítása illetve maga a mérés is nyilvános felhő szolgáltatáson történik.

A felhő szolgáltatás legnagyobb előnye az automatizálás támogatása. A feladat könnyű reprodukálása érdekében az automatizálás az egyik fő szempont volt az implementálás folyamán. A szakdolgozat bemutatja az automatizálásához használt eszközök kiválasztását, használatát, illetve a használat során tapasztalt nehézségek leküzdéseit.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.