Nyolc csatornás EKG erősítő tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Gájász Zoltán
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Feladatom egy 8 fizikai csatornás EKG erősítő és analóg-digitális átalakító kártya prototípusának továbbfejlesztése, javítása, szoftverének megírása volt. Az így

elkészült kártyát be kellett mérnem, az eredményeket össze kellett vetnem az erre vonatkozó EKG-szabvánnyal. Midezek mellett számítógépes megjelenítőprogramot kellett fejlesztenem a prototípus kártyához.

A hardver a Texas Instruments ADS1298 biopotenciálmérő integrált áramkörre épül, mely rendkívül sok EKG-specifikus funkciót megvalósít minimális külső kiegészítő elemmel. Emellett a hagyományos diszkrét megoldásoknál jobb jel/zaj aránnyal, kisebb fogyasztással és természetesen kisebb helyigénnyel rendelkezik. Mivel ez a hardverelem majd egy már létező EKG berendezés diszkrét elemekből álló mérőkártyáját hivatott leváltani, ezért azzal hardveresen és szoftveresen is kompatibilisnek kell lennie. A kommunikációt és a jelfeldolgozást a kártyán lévő AVR32 magú mikrokontroller végzi. A fejlesztés során az ADS1298 integrált áramkörön belül fellépő hardveres problémába ütköztem, azt szoftveres úton sikeresen javítottam.

A feladat másik fele a kártyával kompatibilis számítógépes megjelenítőprogram elkészítése volt. A szoftvert .NET keretrendszer 3.5-ös verziója alá készítettem. A monitorprogram a beméréséhez feltétlen szükséges feladatokon (jel és attribútumainak megjelenítése, peak-to-peak feszültség mérése állítható csatornán) felül a kiválasztott elvezetésen Fourier-transzformálja a jelet, ezzel könnyítve a zaj okának keresését.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.