Nyomkövető és riasztás-kezelő rendszer mobil támogatással

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ekler Péter
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az okos eszközök fejlődésének és a nagy értékű mobiltelefonok megjelenésének köszönhetően kezd általánossá válni az a tendencia, hogy a mindennapi utazásaink alkalmával akár több százezer forintnyi értéket is magunkkal vihetünk. Ennek következtében megnövekedtek az erre irányuló lopások, támadások száma is. Potenciális lehetőségként adódik felhasználni eszközeinket a személyes védelmünk érdekében, ezzel elkerülni vagy akár megakadályozni egy kialakulóban lévő vészhelyzetet.

Ezt a szoftverfejlesztő mérnökök is hamar realizálták, számos projekt tűzte ki célul a felhasználók személyes védelmét. A diplomatervezés első feladata ezen megvalósítások vizsgálata volt abból a szempontból, hogy mennyire kézenfekvő, jól átgondolt és egyszerű a használtuk. Ezen kutatás eredményeként kezdtem bele az alapvető követelmények megfogalmazásába, a specifikáció tervezésébe és a megvalósításhoz szükséges technológiák azonosításába.

A dolgozatom alapvető célja a különböző megoldások továbbfejlesztése és az architektúra kiterjesztése az egyéni ötletek alapján. Elsőrendű követelmény egy olyan rendszer kialakítása, amellyel a felhasználók nemcsak vagyontárgyaik, de saját maguk védelmében is alkalmazhatják okos eszközeiket. További igény, hogy ezt minél egyszerűbben és gyorsabban tudják megtenni, ezáltal a lehető leghatékonyabban reagálva egy potenciális vészhelyzetre.

A koncepció alapját egy közösségi alapú riasztási rendszer biztosítja, amely az előre beregisztrált felhasználókat értesíti a bekövetkezett veszélyről. A technológiai hátteret egy alkalmazásszerver, egy mobil alkalmazás és okos karóra integrációja biztosította. Ezen komponensek segítségével sikerült megalkotnom egy olyan közösségi alapú riasztási rendszert, amellyel a felhasználók nagyobb biztonságban érezhetik magukat és egy esetleges vészhelyzet esetén azonnal értesíthetik ismerőseiket, vagy akár egy biztonsági cég személyzetét is.

A dolgozat specifikálja a kitűzött feladatot, azonosítja a szükséges technikai követelményeket, bemutatja a cél eléréséhez szükséges komponensek tervezését és megvalósítását, ismereti az elért eredményeket, valamint továbbfejlesztési lehetőségeket kínál.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.