Nyomonkövethetőség támogatása a Papyrus UML modellező eszközben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Horváth Ákos
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A követelmények meghatározása fontos szerepet tölt be biztonságkritikus rendszerek fejlesztése során, azonban a köztük, és más elemekkel való kapcsolatok meghatározása is rendkívül fontos a nyomonkövethetőség szempontjából. Az ilyen rendszerek esetében elengedhetetlen, hogy látni lehessen melyik követelmény függ melyik rendszer komponenstől, ugyanis ha ez megfelelően támogatva van, akkor a rendszeren való javításkor, illetve módosításkor látható, hogy az mely követelményekre lehet hatással, így biztosítva, hogy a végén az eredetileg meghatározott követelményeknek megfelelően fog működni a rendszer.

Szakdolgozatomban kiegészítettem a Papyrus modellező keretrendszert, amely eddig nem volt képes követelmények közötti kapcsolatok importálására, illetve lehetővé tettem a követelmények és a köztük lévő kapcsolatok olyan formátumú exportálását, amely által létrehozott fájlból azok módosítás nélkül visszaimportálhatóak a követelménytáblázatba.

Elkészítettem továbbá a Papyrushoz egy OSLC Provider-t, amelynek segítségével lehetővé válik a követelmények kiajánlása más, akár teljesen eltérő szoftverek számára, amelyek szintén implementálják az OSLC-RM specifikációt egy OSLC Consumer formájában.

Ezen hozzáadott funkciók célja a Papyrus követelménykezelésének és ezzel együtt a nyomonkövethetőség támogatásának javítása.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.