Nyomonkövethetőséget biztosító automatizált tesztrendszer ipari alkalmazásokban

OData támogatás
Konzulens:
Krébesz Tamás István
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Az iparban alkalmazott automatizált végbemérő és tesztrendszerek legfőbb feladata az előállított végtermék funkcióinak hangolása, kalibrálása, a funkciók ellenőrzése, minősítése, illetve az eredményekről jegyzőkönyv generálása. Az így előállt adathalmazt a nyomonkövethetőségi követelményeknek megfelelő módon kell tárolni, tipikusan többszintű adatbázisban. Egyszerű esetekben a tesztspecifikációban rögzített tesztelési feladatok megvalósítására elegendő lehet néhány műszerből álló automatizált mérő és jelgeneráló virtuális műszer kialakítása. Összetett áramkörök vizsgálatánál azonban célszerűbb a moduláris hardverelemekből felépülő automatizált tesztrendszer kiépítése mellett dönteni.

A diplomamunkában megvizsgálom, hogy milyen előnyei, illetve hátrányai vannak a két irányzatnak, valamint bemutatom, hogy milyen szempontokat kell figyelembe venni egy funkcionális tesztet megvalósító automatizált tesztrendszer tervezésekor.

A funkcionális tesztrendszer megvalósításának példájaként egy szoftver definiált működésű vezetéknélküli adatátvitel eszköz, egy USRP egység analízisét automatizáltan végrehajtó programrendszert fejlesztek ki. A programrendszer LabVIEW SW platformon belül integrálja az USRP eszközt, valamint annak funkcionális teszteléséhez használt HW elemeket, amely egy mikrohullámú modulokkal ellátott PXI keret. A programrendszer az USRP egység mikrohullámú elemeinek funkcionális tesztelésén túlmenően adatátviteli vizsgálatot is végez oly módon, hogy a PXI egységet vevőként használva egy szemábrát vesz fel, amelyet a programrendszer dokumentál a nyomonkövethetőségi követelményeknek megfelelően. A PXI mérőegységbe beágyazva, párhuzamos módon működik egy spektrumanalizátor, amely mérési feladatok lát el, illetve egy digitális vevő, amely az adatátvitel minőségét vizsgálja. Az USRP egység és a PXI keret vezérlése hardver kompatibilitási problémák miatt külön számítógépeken lesz megoldva, melyek között a parancsok, illetve adatok továbbítása soros porton keresztül történik.

A programrendszer a nyomonkövethetőségi követelményeknek eleget téve minden mérési adatot, valamint grafikont Excel munkalapon dokumentál és automatizáltan ment.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.