Nyomtatott huzalozások furatfémezése során alkalmazott felületkezelési eljárások összehasonlító vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Pinkola János Dr.
Elektronikai Technológia Tanszék

A dolgozat a kiírási szempontoknak megfelelően a furatfémezési technológiák vizsgálatával foglalkozik. Röviden áttekinti a szakmai ismereteket, különös figyelmet fordítva a MacDermid Black Hole HT és a Rohm & Haas Circuposit 3000 vegyi réz technológiák bemutatására. A vizsgálatban különböző rajzolatú és furatátmérőjű többrétegű panelek tervezése, készítése és mesterséges öregítése után mintegy 50000 furat tesztelése végeztével vontam le a vizsgálat eredményeit.

Az elektromos vizsgálatok eredménye alapján elmondható, hogy a vegyi réz technológiával fémezett furatok ellenállásértéke alacsonyabb, homogénebb, a szakadt furatok száma kevesebb.

A mechanikus - javarészt szakításos - vizsgálatok kimutatták, hogy a fémezés a Black Hole technológia használatával átlagosan 30%-al gyengébb mechanikus kötést létesít a furatfallal, mint a vegyi réz esetében. A különbség a mesterséges öregítéses tesztek folyamán sem csökkent, így az vizsgált minták alapján megállapítható, hogy a vegyi réz jobb mechanikai kötést biztosít.

Összességében az általam vizsgált mintákról elmondható, hogy a vegyi rézzel készült panelek mind elektromosan, mind mechanikusan - ha kismértékben is - de jobb tulajdonságokat mutatnak. Azonban az semmiképpen sem elhanyagolható, hogy a Black Hole eljárással sokkal kevésbé szennyezzük környezetünket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.