Nyomtatott huzalozású lemez alapanyag darabolási eljárásának fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Gál László
Elektronikai Technológia Tanszék

A diplomatervem célja egy olyan eljárás és szoftver készítése, amely a nyomtatott huzalozású lemezek alapanyag tábláinak darabolásának hatékonyságát növeli. Egy megalapozott eljárás kiválasztása kritikus, mert ennek hiánya esetén az indokoltnál nagyobb mennyiségű környezetre veszélyes hulladék keletkezik és nagyobb alapanyag költség jelentkezik.

Az eljárás megalkotásakor a prototípus gyártás peremfeltételeit meghatározó szempontként vettem figyelembe. Ezek alapján a darabolási probléma két ágra bomlik szét, a hulladékminimalizálásra és a daraboláskor keletkező maradékok raktározásának és optimális felhasználásának megoldására. Az előbbi egyértelmű probléma, míg az utóbbi nehezebben kezelhető.

A darabolási feladatokra a szakirodalom nagyon sok különböző megoldást ismertet, elméleti és gyakorlati szempontból is. A problémára alkalmazható algoritmusokat részletezem, az előnyeik, hátrányaik alapján kiválasztom a megfelelő funkciókat annak érdekében, hogy minél optimálisabb megoldást találjak, hulladék-gazdálkodási és raktározási szempontból. A felépített algoritmus ennek megfelelően két fázisból épül fel.

Mindkét fázis rendezett lemezek sorával dolgozik, amelyekből kiveszi azokat, amelyek megtalálhatóak a raktár készletben, illetve a darabolás során minimális hulladék keletkezik. Az első fázis a pakolandó elemeket két gyakorlatban is használt algoritmussal pakolja a legkisebb olyan raktáron lévő lemezbe, amely mérete legalább akkora, mint a legnagyobb pakolandó elem. A kész pakolás hulladék-gazdálkodás szempontjából rossz eredményeket is adhat, ezért van szükség a második fázisra. A második fázis során két hasonló algoritmussal darabolom a kívánt lemezméreteket a kiinduló teljes táblákból, ekkor a fő prioritás a képződő hulladék minimalizálása. Az algoritmusok tulajdonságaiból adódóan, a képződő fel nem használt lemezdarabokból kivehetőek a raktározandó méretek, mindig az adott fázisból kapott megoldás elfogadása után ezek visszaírhatóak a raktár adatbázisába.

A szoftvert két lépésben valósítottam meg, először az algoritmus magját, majd egy felhasználói interface-t (GUI-t) készítettem el. A létrehozott programmal és egy kisegítő felhasználói adatbázissal érdemi hulladékcsökkentést lehet elérni, ezáltal gazdaságosabbá tenni az elektronikai prototípus nyomtatott áramkörök gyártását. Az elkészült szoftver tesztelése során beigazolódott, hogy alkalmazása számos előnnyel jár.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.