Nyomtatott huzalozású lemezek fotoreziszt maszk készítési technológiáinak vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Gál László
Elektronikai Technológia Tanszék

Szakdolgozat készítése során a Hitalep Zrt.-nél használt hagyományos érintkezéses levilágítási módszer technológiai határaival, a film illesztésének hibáival és a lézeres direkt levilágítás előnyeivel foglalkoztam.

Irodalomkutatást végeztem a különböző levilágítási módokról, összegyűjtöttem azok előnyeit és hátrányait. Érintkezéses levilágítás esetén külön kitértem a filmillesztési módokra.

Tesztpanelt terveztem, amellyel számos lehetséges hibát lehetett vizsgálni, például az illesztés hibáját, a film torzulásából adódó hibákat és a kisméretű alakzatok hibáját (szakadás és rövidzár). A legyártott panelen méréseket végeztem, majd ezeket rendszereztem. A mérés eredményeiből meghatároztam a tipikus hibákat és az azokhoz tartozó lineáris minimális méreteket.

Végül megbecsültem az lézeres közvetlen levilágítás várható megtérülési idejét a Hitelap Zrt.-nél. Ehhez több különböző fejlesztési feladatot elemeztem, mint például az infrastruktúra fejlesztése és a személyi feltételek megteremtése. Megbecsültem a vásárlókör bővülését, a gyártási kapacitás növekedését és a karbantartási költségeket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.