Nyomtatott huzalozású szerelőlemezek termikus viselkedésének vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Illés Balázs György
Elektronikai Technológia Tanszék

Ezen írásos anyag témája a szerelőlemezek termikus szimulációja. Az elméleti áttekintés után bemutatom a korábban alkalmazott szimulációs modelleket.

A fő célom egy olyan modell megalkotása volt, mely figyelembe veszi az anyagi inhomogenitást, változó sűrűségű rácsfelosztást alkalmaz, valamint a lemez rézmintázatának hatásait is.

Ehhez először elsajátítottam a szimuláció alapjait, megismertem a modellezés mögötti komoly matematikai hátteret. A munkámat MATLAB környezetben végeztem. Elkészítettem egy olyan szimulációs programot, melyet már az elméleti megfontolások szintjétől én írtam meg. Bár ez a modell még kétdimenziós és használ több egyszerűsítést. Ettől függetlenül fontos lépés volt, mivel segített megmutatni a továbblépés helyes irányát. A szimuláció során a paraméterek módosítása a valóságnak megfelelően módosította a szimuláció eredményét.

Átgondolva a MATLAB előnyeit, módosítottam a 2D modellen. Fokozatosan egyre pontosítottam azt, így a 2D homogén esetet követte a 3D homogén, és végül a 3D inhomogén végső változat. Miután sikerült megoldanom a felmerülő akadályokat kialakítottam egy valósághoz közeli NYHL struktúrát, melyen megfigyeltem a réz huzalozás termikus hatását. Kétfajta peremfeltételt vizsgáltam: a melegedő alkatrészek, valamint az újraömlesztéses kemence hatását. A szimulációk eredménye az lett, hogy komoly hatása van a huzalozásnak a melegedő alkatrész közelében, nagyban segíti annak hőleadását. Továbbá megfigyelhetővé vált reflow környezetben a réz sokkal gyorsabb felmelegedése az FR4-hez képest.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.