Nyugdíj-előtakarékossági számlavezetést támogató rendszer fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szikora Béla
Elektronikai Technológia Tanszék

A Magyar Állam 2006. január elsejétől lehetővé tette magánszemélyek részére a nyugdíj-előtakarékossági számlán történő előtakarékoskodást. A befektetési szolgáltatóknál kialakításra került a törvényi előírásnak megfelelő, nyugdíj-előtakarékossági pénzszámla és értékpapírszámla, melyeket együttesen nyugdíj-előtakarékossági számlakonstrukciónak, röviden NYESZ-R – nek nevezzük. A számlára történő befizetések után az előtakarékoskodó magánszemélyek adókedvezményben részesülhetnek és a kamatadó nem kerül levonásra a tranzakciók után, ezért a szolgáltatás igen népszerűvé vált. A nyugdíj-előtakarékossági számlát vezető befektetési szolgáltatónak meg kell valósítani a tövény által meghatározott nyilvántartást, és az ügyfelek illetve az adóhatóság felé adatok kell szolgáltatnia.

A szoftverrel szemben támasztott követelményeket a munkám során szerzett tapasztalatok alapján definiáltam. A rendszer egy automatikus feldolgozó és adatnyilvántartó modul, amely a számlát érintő eseményeket eltárolja és feldolgozza. Ezek a folyószámla-vezető és az értékpapírszámla-vezető rendszerben keletkeznek, mint például az ügyfél befizetései, osztalék jóváírások, az állam által adott előtakarékossági támogatás, transzferek, vagy egy kifizetés a számláról. Egyes eseményeket technikai számlán gyűjt, egyenleget vezet róla. Ha nem nyugdíjjellegű kifizetés történik, akkor kiszámolja ennek az adóvonzatát, és nyilvántartásba veszi az ügyfél adózott követelésállományát. Képesnek kell lennie bizonylatok előállítására PDF formátumban, adatszolgáltatásra az ügyfél és az adóhatóság felé.

A szoftverfejlesztés Java Enterprise Edition platformon végeztem, melynek során igyekeztem a piacon leginkább elterjedt, szabványos üzleti alkalmazás-fejlesztési technológiákat megismerni, felhasználni. A kapcsolódó rendszerekkel való kommunikációt üzenetorientált middleware szolgáltatás igénybe vételével oldottam meg, az üzenetek formátuma XML. A technológiák közül említést érdemel az üzleti logika rétegben alkalmazott Enterprise Java Beans és a Java Message Service, melyek lehetővé teszik a szinkron és aszinkron kommunikációt az egyes szoftver komponensek között. Webes technológiának Java PageFlow alapú megoldást választottam, amely a Modell-Nézet-Kontroller paradigmát követi. Lényeges részét képezi a dolgozatnak a JasperReports megismerése és beillesztése a web rétegbe. Végezetül kitérnék a tesztelési módszertanra, minek kapcsán egy konkrét funkcionális teszteseten keresztül bemutatnám az Apache jMeter automatikus tesztelési eszköz (jMeter) konfigurálását.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.