OBD2 kommunikáció okos eszközökkel

OData támogatás
Konzulens:
Schulcz Róbert
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

A mai új autók egyre több okos funkcióval rendelkeznek, illetve egyre több műszeregységet, és műszerfali kapcsolót, gombot váltanak ki normál vagy érintőkijelzők a műszerfalakon.

A szakdolgozat keretében megismerkedtem az OBD-II-es kommunikációval, az ott használatos üzenetküldés és fogadás működésével. Megértettem a CAN buszos kommunikáció alapjait. Megvizsgáltam az ELM Electronics által szabadalmaztatott ELM327 mikrokontrollerekkel való üzenetváltást Bluetoothon keresztül, illetve ezen adapterek segítségével való OBD II adatok kiolvasását Androidos eszközzel.

Létrehoztam egy MVVM mintát követő modellt az OBD-II PID-ek könnyed implementálásának érdekében. Majd ezt beépítettem egy Android alkalmazásba, ami egy ELM327-es mikrokontrollerrel kommunikálva, real-time módon megjelenít három értéket (fordulatszám, sebesség, hűtőfolyadék hőmérséklet) a gépjármű működése közben. Az alkalmazáshoz létrehoztam egy könnyen kezelhető, és gyorsan átlátható felületet, és teszteltem két különböző évjáratú autóval is a működését.

A fejlesztés során Java programozási nyelvet, és Android Studio-t használtam. Ahhoz, hogy autóktól függetlenül is tesztelhető legyen az alkalmazás, az OBDSim alkalmazást is felhasználtam, illetve a kész programot teszteltem egy 2012-es Nexus 7 tableten (Android 5.1 később 6.0), és egy Doogee X5 telefonon (Android 6.0), a különböző kijelző méretek miatt. Az éles tesztelés során két autóval is kipróbáltam az alkalmazást. Az egyik egy 2002-es Mégane I Coupé, és egy 2004-es Mégane II GranTour.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.