OBD-II felügyeleti modul

OData támogatás
Konzulens:
Bányász Gábor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A dolgozatom célja egy olyan rendszer teljeskörű megtervezése és megvalósítása, ami egy kisméretű hardveres egység csatlakoztatásával képes olyan kiegészítő funkciókkal felruházni egy személygépkocsit, amire az eredetileg nem volt képes.

Lehetővé vállhat az autó teljeskörű, és akár valós idejű távfelügyelete, a megfigyelésen túl pedig a bizonyos mértékű távvezérlés és egyéb olyan funkciók, amikhez egyéb esetben szakszervízhez kellene fordulnunk. Képesek lehetünk például a sokak számára ismerős jármű hibakódok kiolvasására, de hozzáférhetünk élő motoradatokhoz is anélkül, hogy bármiféle átalakítást kellene végeznünk az autó elektromos berendezésein. Ehhez mindössze a legtöbb gépkocsiban megtalálható szabványosított szervízcsatlakozóhoz kell csak hozzáférnünk és a hardveres egységet csatlakoztatni, amiután a mobiltelefonunk segítségével máris kapcsolódhatunk a járműhöz. Egy ilyen komplex alkalmazás megvalósításához az autógyártók bizonyos érdekei miatt nem áll rendelkezésünkre minden információ, így jelentős szerepet kapott a munka során a zárt rendszer megfejtésére irányuló alapos megfigyelés módszere, vagyis a reverse-engineering.

A dolgozat részletesen bemutatja a hardveres egység tervezésének menetét és kihívásait, valamint az elkészült rendszer hiányosságait és ezek megoldását. Szó esik a számos elkészült szoftverkomponensről, melyek között akad majd olyan, ami kitekintést jelenthet az általános villamosmérnöki eszköztárból, és valószínűleg a közeljövő meghatározó technológiája lesz. Említésre kerülnek továbbá a projekttel kapcsolatban a jövő okos autói által támasztott rendkívüli fontosságú biztonságtechnikai kérdések is.

Bár az elkészült rendszer egyetlen autótípus sajátosságai alapján készült, úgy gondolom, hogy a bemutatott módszerek és technológiák receptként szolgálhatnak más, hasonló motivációjú projektekhez is.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.