OFDM moduláció és a PAPR értékét csökkentő eljárások vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Imre Sándor
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Életünk egyik legfontosabb eleme a kommunikáció. Az idő előrehaladtával társadalmi igényeink megnőttek, mely a kommunikáció területén is gyors fejlődést eredményezett. Napjainkra a mobil előfizetések száma meghaladta a 6 milliárdot, ezeknek az előfizetőknek csaknem egyharmada aktív mobilinternet előfizetéssel is rendelkezik.

A növekvő sebességigények kielégítése érdekében az egyvivős rendszereket felváltották a többvivős közegátviteli kommunikációs rendszerek. A legelterjedtebb többvivős rendszereket, úgymint a CDMA és az OFDM, a nagysebességű adatátvitelt igénylő felhasználási területek bármelyikében megtalálhatóak. Az OFDM rendszerekben az adatok ortogonális alvivőkön kerülnek továbbításra az adó oldalról a vevő felé.

Szakdolgozatomban bemutatom az OFDM átvitel legfontosabb tulajdonságait, bemutatom a rendszer egyik legfontosabb felhasználási területét az LTE-t is.

A dolgozat következő szakaszában kitérek az OFDM rendszer egyik legnagyobb hátrányára a pillanatnyi jelteljesítmény nagymértékű ingadozására, a magas PAPR értékre, majd bemutatok két hatékony PAPR csökkentő eljárást.

A dolgozat utolsó szakaszban elkészítek egy Matlab keretprogram segítségével elkészített tesztelést, melyben felépítek egy OFDM átvitelt és különböző paraméter beállítások segítségével elemzem az átvitel minőségét, majd tesztelem a két PAPR csökkentő eljárás hatékonyságát.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.