OSGi platformon működő elosztott szolgáltatások menedzselése, monitorozása

OData támogatás
Konzulens:
Imre Gábor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A diplomamunka célja egy komponensalapú, dinamikusan változó, elosztott rendszer menedzselése és monitorozása Java alapokon. Keretrendszerként az OSGi szolgál, amely képes egy adott Java virtuális gépben futó csomagok életciklusának dinamikus vezérlésére és azok függőségeinek kezelésére.

A projekt azon, napjaikban egyre hangúlyosabban jelentkező igényre válasz, hogy sok feladatot ellátó és gyakran változó elosztott rendszerekben a feladatvégző komponenseket egy távoli, központi adminisztrációs felületen felügyeljük, irányítsuk és módosítsuk, továbbá a komponensek által nyújtott szolgáltatásokat a rendszerben automatikusan elérhetővé tegyük.

A termék segítségével lehetővé válik több futó OSGi példányban található csomagok, komponensek és szolgáltatások távolról történő menedzselése, életciklusának követése és irányítása. A távoli szolgáltatásokat egy központi szolgáltatáskezelő segítségével anélkül leszünk képesek elérni, hogy ismernénk a szolgáltatás pontos helyét. A csomagok telepítése és frissítése saját csomagtárolóból, vagy szabadon választott Maven tárból történik. A komponensek konfigurációit szintén központilag lehet módosítani. Az elosztott rendszerből érkező információkat – legyenek azok általános rendszerinformációk vagy logolási események – rendszerezett és/vagy kereshető formában teszi elérhetővé.

A termék által nyújtott szolgáltatásokhoz egy adminisztrációs felhasználói felület biztosítja a kényelmes hozzáférést.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.