OSGi szabványra épülő AAL szolgáltatás adminisztratív rendszerének tervezése és implementálása.

OData támogatás
Konzulens:
Vajda Lóránt
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Napjainkban a demográfiai változások végett egyre több az olyan idős, illetve beteg ember, aki folyamatos odafigyelést igényel. Ezt a problémát felismerve alakult meg a The Ambient Assisted Living (AAL) Joint Programme. Céljuk olyan rendszerek kifejlesztése volt, amivel a rászoruló emberek mindennapi élete megkönnyíthető. A kezdeményezés sikere a vezeték nélküli szenzorok rohamos fejlődésének köszönhető. Az AAL szolgáltatások lényege az, hogy a gondozott lakásában különféle szenzorokat helyezünk el, amelyek észlelik ha bármilyen rendellenes dolog történik. Ilyen esetben értesítik a gondozottat és egy központi felügyeleti szervezetet egyaránt.

A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány informatikai részlegében, az Ipari Kommunikációs Technológiai Intézetben1 pár éve indult a BELAMI projekt, amely témája egy AAL szolgáltatás megvalósítására irányult. A fejlesztésen több különálló csapat dolgozik, akik a szenzorok meghajtó programjaitól kezdve, a kliens oldali rendszeren keresztül egy adminisztrációs felületig, nagyon sok mindent csinálnak.

A félév során ebbe a fejlesztésbe kapcsolódtam be. A feladatom az adminisztrációs rendszer megtervezése és alapvető funkcióinak implementálása volt. A rendszer programozására a Java nyelvet választottam, így első lépésben megismerkedtem a Java EE platformon történő web fejlesztés alapjaival. Ez a folyamat megába foglalta az üzleti alkalmazásokban használt három rétegű alkalmazás modell egyes részeinek a mélyreható vizsgálatát. A három réteg kapcsán tanulmányoztam az adat eléréssel, üzleti logika kialakításával és a felhasználói felület létrehozásával kapcsolatos technológiákat. A továbbiakban a szenzorokat vezérlő alkalmazásoknál használt OSGi specifikációval ismerkedtem meg. Végül a rendszer egyes részeinek tervezése, fejlesztése és tesztelése következett.

A szakdolgozatom keretében részletesen írok a megismert technológiákról, illetve a rendszer tervezési, fejlesztési és tesztelési lépéseiről. Befejezésként megemlítem néhány tervemet, amivel későbbiekben szeretnék foglalkozni, majd összefoglalom a féléves munkát.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.