OSM adatbetöltés és tile serving architektúra kialakítása és vizsgálata az Amazon EC2 felhőben

OData támogatás
Konzulens:
Marton József Ernő
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A szakdolgozatom tárgya az Amazon EC2 (Amazon Elastic Compute Cloud), szolgáltatásainak, lehetőségeinek megismerése. A megismerés fő kérdése, hogy ez mennyire alkalmas az OpenStreetMap (OSM) térképadatbázisának betöltésére illetve csempekiszolgálóként (tile server) való üzemeltetésre.

Munkám során megvizsgáltam az OSM térképszolgáltatás működését és egy csempekiszolgáló felépítését. Tanulmányoztam az Amazon EC2 szolgáltatásait, és több különböző virtuális gép konfiguráción dolgoztam az OSM térképadatbázissal.

Először létrehoztam egy Magyarország térképének betöltésére alkalmas szerver-példányt, melyre telepítettem a csempekiszolgálót, majd az Internetről szabadon hozzáférhető adatok letöltése után betöltöttem a térkép adatokat egy saját PostgreSQL adatbázisba. A betöltési teljesítmény optimalizálása érdekében az adatbázis betöltését a lehetséges betöltési paraméterek változtatásával többféleképpen elvégeztem, és megmérem a szükséges időt.

Ezután több különböző nagyobb méretű szerver-példányon tesztelten a korábbi konstrukciók szerint kialakított csempekiszolgáló alkalmasságát a jelentősen nagyobb méretű Európa térkép betöltésére. Eltérő erőforrás-készletű és kapacitású szerver-példányokra, különböző paraméter beállításokkal vizsgáltam a betöltés helyességét és sebességét.

Végül terveztem egy teszter algoritmust, mely alkalmas a betöltött adatok lekérdezési sebességének mérésére, mellyel így össze lehet hasonlítani a különböző szerver-példányokon található tile serverek gyorsaságának vizsgálatára.

Az Amazon EC2-t, annak bizonyos lehetőségeit az eredmények alapján alkalmasnak találtam a csempekiszolgálóként való használatára. Megfelelő beállításokkal mind a kisebb, mind a nagyobb méretű OSM térképek kezelésére is használható.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.