OTDR alapú optikai hálózat monitorozó szolgáltatás fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Cseh Tamás
Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék

A modern, nagysebességű átvitel technika egyik legfontosabb átviteli közege az optikai összeköttetés. Ezeken az összeköttetéseken olyan átviteli sebességek valósíthatók meg, hosszú, akár több száz kilóméteres távolságokon, amire más vezetett vagy vezetéknélküli összeköttetés nem lenne alkalmas. Ennek köszönhetően előszeretetettel használják a gerinchálózatokban.

Az optikai hálózaton keletkező hibák nagyban befolyásolhatják mindennapjainkat, ezért a hibák gyors detektálása, lokalizálása és elhárítása a szolgáltatok számára elengedhetetlenül fontos. A szolgáltatók hálózat üzemeltető mérnökei erre a célra hálózat monitorozó rendszert használnak, ami egyrészt egy grafikus felhasználói felületből áll, másrészt pedig egy a hálózat kulcs pontjain elhelyezett mérőrendszerek összességéből áll.

Szakdolgozatomban áttekintem a különböző optikai alapfogalmakat, bemutatom az optikai összeköttetés fizikai rétegében leggyakrabban fellépő hibákat, ismertetek néhány mérési megfontolást és bemutatom az OTDR elvi működését is. Betekintést nyújtok egy modern optikai hálózatmonitorozó rendszer működésébe és ismertetem az általam írt optikai hálózatmonitorozó program működését. Végül pedig összegzem a szakdolgozatmunkám tapasztalatait és kitekintést nyújtok a jövőbeli fejlesztések lehetőségére.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.