Objektumkövető algoritmus fejlesztése kiterjesztett valóság rendszerekhez

OData támogatás
Konzulens:
Szemenyei Márton
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A mai modern világban a képfeldolgozást magába foglaló technológiák a mindennapjaink részévé váltak, hiszen az objektumkövetést és az alakzatfelismerést már a gépjárművekben található parkolást figyelő vagy végző rendszerek is alkalmazzák, és ekkor még meg sem említettem a haditechnikában vagy az űrtechnológiában használt követő- és felismerő rendszereket.

A diplomamunkám során a gépi látás módszereivel elkészített objektumkövető algoritmust hoztam létre, egy tapintható kiterjesztett valóság rendszer fontos elemeként. A kiterjesztett valóság rendszerek kibővítik az észlelt valós világot virtuális elemekkel, melyek követéséhez szükséges valamilyen pozícióimeghatározó és objektumkövető algoritmus. A térben történő objektumkövetést és pozíciómeghatározást számtalan módszeren alapuló algoritmussal el lehet végezni. Én egy képjellemzők alapján történő objektumkövetésre alkalmas algoritmust készítettem el.

Az algoritmusom két fő részből áll. Első részben a követni kívánt objektumról modellrekonstrukciót készítek képjellemzők és képleírók felhasználásával, ezzel egyidőben előállítom a követéshez szükséges adatokat. Az algoritmus második felében pedig az objektumkövetést végzem el az általam létrehozott adatok segítségével.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.