Offline menetrend alkalmazás készítése Universal Windows Platformra

OData támogatás
Konzulens:
Albert István
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A nagyvárosokban emberek milliói veszik igénybe a tömegközlekedést nap mint nap. Az okostelefonok elterjedése új platformot teremtett a tömegközlekedési információk megszerzéséhez. A tájékozódást számos alkalmazás segíti, legyen szó hivatalos menetrendekről vagy térképprogramokról, ám ezek többnyire csak helyi információkat tartalmaznak, vagy csak állandó online kapcsolat mellett érhetőek el. Sokkal egyszerűbb lenne a több város között ingázó, vagy külföldre utazó felhasználóknak, ha a különböző alkalmazások beszerzése helyett ugyanazt a már ismert alkalmazást tudnák használni, bárhol is tartózkodjanak.

Diplomatervem célja ezért egy olyan offline alkalmazás elkészítése volt, ami több város menetrendjét képes tárolni és megjeleníteni, és könnyen kezelhető a felhasználó számára. Az adatok összegyűjtése egyszerű volt, mivel a világ számos városának tömegközlekedési menetrendje elérhető General Transit Feed Specification (GTFS) formátumban. Ám az offline működés miatt fontos szempont volt, hogy az adatok ne foglaljanak túl sok helyet a felhasználó eszközén.

A kliensalkalmazást Universal Windows Platformra készítettem el, hogy minél többféle eszközön, elsősorban mobiltelefonon és asztali számítógépen is képes legyen futni. Az Azure-ban futó szerveralkalmazás a General Transit Feed Specification feedekből kompakt menetrendi adatbázist állít elő. Az elkészült UWP alkalmazás akár otthon, akár útközben is segíti felhasználóit a tömegközlekedésről való tájékozódásban, és a szerveralkalmazásnak köszönhetően mindig friss információval látja el őket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.