Offline tömegközlekedési útvonal tervezése erőforrás korlátos környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Albert István
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Manapság még mindig az adatforgalom-korlátos mobilinternet-csomagok korát éljük, amikor rengeteg alkalmazás azzal teszi kényelmesebbé, illetve költséghatékonyabbá a működését, hogy képes az offline működésre is. Sajnos sok alkalmazásnál ez a funkciók korlátozásával is együtt jár. Egy ilyen gyakran korlátozott képesség az offline tömegközlekedési útvonaltervezés. Diplomatervem céljaként egy offline működő menetrend mobilalkalmazás útvonaltervező részét tűztem ki, ami képes háztól házig útvonalat tervezni.

Dolgozatomban ismertetem, miként szűrtem le az útvonaltervezéshez szükséges adatokat egy hatalmas adathalmazból, hogy az telefonon is használható méretű legyen. Bemutatom a multimodális útvonaltervezéshez gyakran használt modelleket, azok előnyeit és hátrányait. Röviden kitérek a menetrend adatok publikálására használt GTFS szabvány releváns részeire. Továbbá ismertetem az elkészített alkalmazásrészt, a mögöttes algoritmust és az adatok előállításához szükséges projektet. Végül a meghatározó szempontok szerinti tesztek ismertetése után röviden értékelem az elvégzett munkát, és további fejlesztési lehetőségeket vázolok fel.

Az alkalmazás Universal Windows Platformra készült, a népszerű MVVM tervezési mintát használva, ezáltal megkönnyítve az esetleges portolását más .NET alapú keretrendszerre.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.