Okos biztonsági kamerarendszer fejlesztése Raspberry PI platformon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Dudás Ákos
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Biztonsági kamerarendszer tervezése és elkészítése egy komplex feladat. A dolgozatomban okos otthonokban alkalmazható biztonsági kamerarendszer tervezését, elkészítését, felépítését, valamint tesztelését mutatom be. A rendszer képes IP kamerák képeinek elemzésére, egyúttal mozgás érzékelésére. A projekt célja tehát az, hogy egy olyan rendszer készüljön el, amely képes figyelmeztetni a felhasználót arról, hogy mozgást érzékelt az otthonában. Emellett a felhasználó élőben is figyelheti a kamerákat egy kliens alkalmazás segítségével távolról is. A megfigyelni kívánt kamerákat pedig változatos módon van lehetősége konfigurálni.

A tervezés és fejlesztés során arra törekedtem, hogy a rendszer moduláris legyen, az egyes komponensei különböző platformokon és akár viszonylag kis teljesítményű eszközökön is képesek legyenek futni és működni, valamint legyen lehetőség a terhelés elosztására. Az írásomban az ehhez szükséges tervezői döntéseket magyarázom meg, valamint az elkészített rendszer felépítését mutatom be, miközben az előforduló implementációs nehézségeket is tárgyalom. Végül szót ejtek a rendszer teszteléséről is, valamint a telepítéséről is.

A feladat megoldása közben megismerkedtem számomra új technológiákkal a többek között a képfeldolgozás, a kommunikáció, valamint az adat streamelés területein is. Sőt megismertem a Raspberry Pi eszközt is és a Raspbian operációs rendszert. A technológiai változatosság miatt sokszínű feladat megoldásában volt részem, mely esetenként nem kis fejfájást tudott okozni. Összességében egy izgalmas, viszont nem egyszerű feladatot kellett megoldanom, amelyből nagyon sokat tudtam tanulni és értékes tapasztalatokat tudtam gyűjteni a problémák megoldása során.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.