Okos kommunikációs technológiákra alapozott innovatív közvilágítás

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Varjú György
Villamos Energetika Tanszék

A villamos hálózatról történő közvilágítás évszázados múltra visszatekintő meglehetősen konzervatív technológiát használ. Az utóbbi időben előtérbe kerültek olyan új technológiák, amelyek az innováció beköszöntét eredményezik ezen a szakterületen is. Három fő részből áll a szakdolgozatom.

Az első részben a közvilágítás jelenlegi állapotát írom le. Foglalkozom a hiányzó törvényi szabályozással és az útvilágítási szabvánnyal. Ennek a résznek a végén a jelenlegi üzemvitel keretein belül a szereplőkről és a karbantartás mikéntjéről írok.

A második részben a közvilágításban megjelent intelligens, innovatív technológiákkal foglalkozom. Először néhány külföldi eredményt mutatok be, majd 3 pilot projektet, amelyek Gödöllőn, Miskolcon, illetve Pilisborosjenőn működnek. Az összehasonlításom eredménye szerint a telepített rendszerek, műszakilag szinte ugyanazt nyújtják, ezért gazdasági szempontokat kell mérlegelni a megfelelő rendszer kiválasztásakor.

A harmadik rész a gazdasági megfontolásokról szól. Bemutatom a szakterület szereplőit és a viszonyukat az új vezérlési rendszerhez. A dolgozat végén rámutatok arra, hogy az új technológia megfelelő alkalmazásához új gondolkodásmódnak is társulnia kell.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.