Okos közösségi parkolási rendszer

OData támogatás
Konzulens:
Gódor Győző
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

A parkolás sokak számára egy mindennapos, általános tevékenység. Azonban sok nehézségünk adódhat közben. A legtöbb probléma abból származik, hogy nem tudjuk előre, hol tudunk majd megállni számunkra a legkedvezőbben. Ez a parkolóhelyet kereső forgalom ráadásul a csúcsidős dugók egy rejtett oka. Ha megelőzhetnénk ezt a hosszas keresgélést, azzal rengeteget spórolhatnánk, és a környezetünket is kímélhetnénk.

Erre a problémára kerestem a megoldást, és miután nem találtam a piacon ezt univerzálisan megoldó alkalmazást, megterveztem, majd megvalósítottam saját megoldásomat, a ParkingLegion applikációt, parkolást segítő rendszerem. A megoldásom során bevontam a parkoló embereket is a közösségi adatgyűjtés módszerének használatával. Elkészült egy Androidos alkalmazás, melynek felületén megjeleníthető, és beküldhető az utak menti és kijelölt parkolók valós idejű foglaltsága. Ezeket egy térképen jelenítem meg színkódolva.

A megoldásom emellett megvalósít egy a parkolójegy lejártára figyelmeztető időzítőt, valamint egy funkciót, ami segít megtalálni a parkoló autónkat, ha elfelejtettük volna hol hagytuk. A közösségi adatgyűjtés, melyre én is alapoztam, már rengeteg, nagyon népszerű és hasznos alkalmazást tett lehetővé. Ezáltal olyan adatok is megszerezhetőek, amiket egyébként nagyon költséges, vagy lehetetlen lenne gyűjteni. Bebizonyosodott, hogy friss, hiteles és nagymennyiségű adathoz juthatunk ezt használva. Ez viszont nagy felhasználószám esetén működik csak igazán jól, így az adatok tárolására, megosztására szolgáló szervereknél oda kellett figyelnem azok jó skálázódására. Ehhez replikált virtuális szervereket alkalmaztam a felhőben, melyek között a terhelés egyenlő eloszlását biztosítottam.

A szakdolgozatom során elkészült rendszer teljes, működőképes, az előre meghatározott funkcióit teljesíti, számos továbbfejlesztési lehetőség viszont még adódik, hogy a felhasználók számára hasznosabbá váljon, motiválja őket a közreműködésre.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.