Okos mérés egy lehetséges alkalmazása (NIALM)

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Raisz Dávid Márk
Villamos Energetika Tanszék

A Diplomaterv keretén belül egy olyan eszközhöz kellett algoritmusokat készíteni, amely a hagyományos elektronikus villanyórát váltja fel. Ez az eszköz egy digitális mérőóra, amelyet okos mérőként is lehet használni. A feladat lényege, hogy olyan algoritmusokat kellett elkészíteni a mérőórához, amik egy háztartás összfogyasztásából képes felismerni egy-egy eszköz bekapcsolását, működését. A feladat nehézsége, hogy egy pontban mérjük az összes fogyasztó teljesítményét, így sok más eszköz együttes működése produkálhat hibás beazonosítást.

A felismerés segítségével átfogó képet kaphatunk a mérőóra mögötti eszközök órás/napi/heti/havi fogyasztásáról. Ez az információ nem csak abban segít, hogy jobban megismerjük eszközeink fogyasztását, ezáltal érhessünk el megtakarításokat fogyasztási szokásaink átalakításával, hanem segítséget nyújt a villamosenergia-rendszer terhelésbecslésében is.

Az okos mérő által gyűjtött adatok, fogyasztási statisztikák a smart grid rendszer része lehet, így alakítva ki egy komplexebb rendszert. A rendszer számtalan előnyökkel szolgálhat a jövőben, de ez nem képezi a dolgozat témáját.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.