Okos mérleg: táplálkozás monitorozó rendszer fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Gódor Győző
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Az elmúlt években egyre több olyan eszközzel találkozhattunk, amelyek az internet lehetőségeit kihasználva próbálják könnyíteni mindennapi életünket. Ezek az eszközök nem csupán szórakoztató célokat szolgálnak, hanem gyakran az életmódunkat is befolyásolják. Napjainkban egyre nagyobb figyelem övezi az egészséges életmódot és a tudatos táplálkozást, amit sokan azért nem követnek, mert nem tudják felmérni az egyes termékek tápanyag- és energiatartalmát, valamint a csomagoláson található adatokat nehezen tudják az elfogyasztott mennyiségekhez viszonyítva átszámolni, naponta összegezni és hosszútávon követni.

A szakdolgozatomban erre a problémára kerestem a megoldást és egy olyan táplálkozás monitorozásra képes rendszer tervezését tűztem ki célul, amivel valós időben követhetők a napi táplálkozási adatok és testtömeg változások. Ezen adatok segítségével a felhasználó számára szükséges napi tápanyag- és energiamennyiség meghatározható és hosszútávon kialakítható egy személyre szabott étrend.

Dolgozatomban rövid áttekintést teszek a népszerű táplálkozásmonitorozással, egészségmegőrzéssel kapcsolatos intelligens eszközök előnyeiről, illetve hátrányairól, majd bemutatom a saját eszközöm működését, a komponensek funkcióit. Végül pedig az eszközön futó program és webes felhasználói felület kialakításának főbb lépéseit ismertetem és egyéb továbbfejlesztési lehetőségeket javaslok.

Az általam megvalósított rendszer működőképes és használható megoldást kínál a fent említett feladatok megoldására. Ez a kezdeti koncepció azonban a jövőben több irányba is továbbfejleszthető lenne, hogy a felhasználóknak még könnyebb, gyorsabb és kényelmesebb használatot biztosítson az eszköz a használata során.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.