"Okos otthon" automatizációs technológia vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Huszerl Gábor Tamás
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Az okos rendszerek és épületek megjelenése és fejlődése napjainkban kifejezetten feltörekvőben van, éppen ezért fontos az ilyen rendszerek és a kezelésükre használható keretrendszerek tanulmányozása. Egy épület automatizálásnál több szempontot is figyelembe kell vennünk annak érdekében, hogy a számos számítógépből, szenzorból és külső szolgáltatástól kapott adatból egy kezelhető és egységesen karbantartható logikát tudjunk felépíteni. Ehhez több, folyamatosan fejlődő keretrendszer is rendelkezésre áll, a szakdolgozat ezek közül az openHABbal foglalkozik.

Az openHAB egy elterjed és széleskörű funkciókkal rendelkező nyílt forráskódú otthon automatizációs keretrendszer, amivel egykártyás számítógépeket és hardver eszközöket tudunk egy egységes felületen kezelni számos támogatott operációs rendszeren és eszközön.

A szakdolgozat keretében eleinte az openHAB funkcióinak tanulmányozásával foglalkoztam, megállapítva azt, hogy pontosan milyen feladatokat tud ellátni a keretrendszer, és milyen eszközökkel érdemes dolgozni. Ez alapján elkészítettem egy openHAB alapú okos raktár tervet, amihez egy Raspberry Pi egykártyás számítógépen futó prototípus is készült. Ehhez okos raktár egységes definíciója hiányában először meg kellett állapítanom, hogy mik azok a funkciók, amik fontosak egy okosraktár esetében. Egy okos épület vagy okos otthon alapvetően képes a környezet adott szintű szabályozására, és számos kényelmi funkciót valósít meg. Egy raktár esetében szükségünk van olyan feladatok automatizálásra is, amelyek pénzügyileg és biztonság szempontjából előnyösek. Ilyen funkció a raktárkészlet automatikus ki- és beszállításkor való ellenőrzése és számontartása, az épület felügyelete, a tételeknek megfelelő környezeti viszonyok biztosítása és az olyan felhasználói felület megléte, aminek kezelése nem igényel semmiféle tudást az alsóbb rétegről, de még a programozás alapkoncepcióiról sem. A tervezés során így az okos épületek egyértelmű funkciói mellett külön figyelmet fordítottam ezekre a területekre.

A tervezést követően a prototípus felépítése volt a feladat. Ennek a folyamatnak során egy okos raktár konkrét felépítésének tanulmányozására adódott lehetőség, kezdve a Raspberry Pi és az arra írt specifikus openHAB operációs rendszer kezelésével. A szenzorok konfigurálásától és fizikai bekötésétől haladva jut el a prototípus az openHABon kezelt egységes felületre, ahol a szenzorok értékeinek tárolását és a logikát megvalósító szabályok elkészítését részleteztem, majd pedig ezekhez egy mind helyi hálózaton mind felhőben elérhető dinamikus felhasználói felületet készítettem. Az így elkészült rendszert tesztelve, és a fejlesztési folyamatot értékelve pedig további következtetéseket vontam le azzal kapcsolatban, hogy pontosan milyen hatékonysággal végzi a feladatát az openHAB egy ipari környezetben, és milyen hangsúlyos szerepet tölthet be egy okos raktár esetében.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.