Okos parkolási rendszer SAP Cloud Platformon

OData támogatás
Konzulens:
Oláh István
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az intelligensen működő rendszerek egyre nagyobb teret hódítanak a világban részben a felhőalapú számítástechnika rohamos fejlődésének köszönhetően. Ezen a területen az egyik élenjáró technológia az SAP Cloud Platform. Ez egy platform szolgáltatás, azaz egyszerre nyújt platformot és különféle szolgáltatásokat, melyek közül több kifejezetten az IoT alapú alkalmazásfejlesztést és telepítést hivatott támogatni.

A diplomaterv célja ennek a platformnak a felhasználása egy olyan intelligens parkolási rendszer kidolgozásához, amely az SAP mélygarázsában elhelyezett érzékelők adatait dolgozza fel, illetve képes azok vezérlésére is. A felhőben futó szoftver implementálásán kívül szükség volt egy interfész kialakítására is a szenzorok és a felhő rendszer között, melynek alapját egy szintén a mélygarázsban felszerelt Raspberry Pi nyújtotta. Végül egy egyszerűbb adminisztrációs felületet is igényelt a rendszer, aminek segítségével a főbb paraméterei konfigurálhatók. Az diplomamunka során a következő feladatokat sikerült elvégezni:

• Sikerült utánajárni különböző hasonló megoldásoknak az irodalomkutatás során és néhány felhasználható ötlet nyerni a feladat elvégzéséhez. A kutatás is alátámasztotta a felhőrendszer felhasználásának helyességét.

• Elkészült az a Python szkript, amely az interfészt megvalósítja a felhő és szenzoros rendszer között.

• Szintén implementálásra került a felhőben futó Java applikáció, ami a szenzoros rendszerrel kétirányú kommunikációra képes, illetve annak adatait automatizálva dolgozza fel.

• A kétirányú kommunikációra alapozva elkészült a parkolóhelyek foglalását megvalósító szoftverkomponens.

• Végül egy egyszerű SAPUI5 front-end alkalmazást is sikerült elkészíteni. Ez lényegében egy felületet szolgáltat a back-end adminisztrálására, valamint néhány funkciója tesztelhető is vele.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.