Okos szoba kialakítása LED-es hangulat világítással és belépés figyeléssel

OData támogatás
Konzulens:
Naszály Gábor
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Az IoT (Internet of Things) a beágyazott rendszerek és a hálózati informatika olyan határterülete, amely a mai világban egyre inkább középpontba kerül. Jelen dolgozat egy ilyen rendszer tervezésének folyamatán vezet végig. A feladat egy olyan „okos szoba” kialakítása, melyben a kommunikáció a felhasználó és az alacsony szintű, érzékelő és beavatkozó funkciókat ellátó, vezeték nélküli node-ok között könnyen kezelhető, platformfüggetlen felület segítségével, otthon is megtalálható hálózaton keresztül valósul meg.

A rendszer fókuszában a vezérelhető, intelligens LED-szalagokkal megvalósított hangulatvilágítás, és a szobába való be- és kilépés érzékelése áll, de további érzékelőkkel is kiegészül, mint páratartalom, hőmérséklet, hangerő, és környezeti fényerő mérés. A felhasználói felületen leolvashatók az adatok és vezérelhető a világítás. A rendszer magasabb szintű funkciókat is megvalósít, mint a belépés, vagy dupla tapsolás hatására történő automatikus LED vezérlés.

A dolgozat egy rövid bevezető után bemutatja a rendszer felépítését, majd ismerteti a megvalósításhoz kiválasztott eszközöket, kitérve a választáshoz vezető megfontolásokra. Ezután a tervezés és a megvalósítás során tapasztalt nehézségek, ezek megoldásai, és a hosszabb utánajárást igénylő tervezői döntések kerülnek kifejtésre, majd külön-külön részletezésre kerülnek az egyes hardver és szoftver alegységek megvalósításai. Végül a munka rövid összefoglalása következik, összegezve az eddig elért eredményeket, és a fejlesztési lehetőségeket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.