Okos termosztát készítése Raspberry Pi és Node.js alapokon

OData támogatás
Konzulens:
Sik Tamás Dávid
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az egykártyás számítógépek megjelenése és széleskörű elterjedése olyan olcsón elérhető, mégis széleskörűen használható eszközöket adott a számítástechnika iránt érdeklődők kezébe, mellyel gyorsan és könnyedén valósíthatunk meg hasznos projekteket. Mivel alacsony fogyasztásuk mellett kielégítő számítási kapacitással rendelkeznek, ezért ideálisan használhatók a lakásautomatizálás témakörében.

Szakdolgozatom keretében olyan, távolról is irányítható szobatermosztátot valósítottam meg egy Raspberry Pi számítógép alapjaira építve, amely képes a felhasználó jelenlétének érzékelésére különböző technológiai megoldások mentén. Ezen információt felhasználva a kézi vezérlés szükségessége nélkül tudja otthonunk hőmérsékletét módosítani érkezésünk vagy távozásunk esetén, a hozzá csatlakoztatott fűtőegységen keresztül. A rendszer web alapú felhasználói felülettel rendelkezik, így működésének ellenőrzése és a beállítások módosítása bármilyen internetkapcsolattal és böngészővel rendelkező eszközről elvégezhető.

Dolgozatomban bemutatom a tervezés és az implementálás folyamatát, az ehhez felhasznált technológiákat, valamint ismertetem az elkészült termosztát használatát felhasználói oldalról megközelítve.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.