Okoshűtő rendszer fejlesztése Android platformra

OData támogatás
Konzulens:
Gazdi László
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A mai világban szinte minden ember rendelkezik okostelefonnal. A technika rohamos fejlődésével a korai aktatáska-méretű készülékeket nemcsak zsebben hordható méretű, de annál összehasonlíthatatlanul okosabb eszközök váltották mára fel. Ezeknek a mindennapi életbe való integrálása egyre csak nő, gondoljunk például a hangvezérlés lehetőségére, ahol a telefon tulajdonképpen egy személyi asszisztens feladatát is el tudja már látni. De egyszerűbb példákat is lehet hozni, legyen szó teendők listájáról vagy éppen jegyzetek írásáról. Ugyanakkor megjegyzendő, hogy a terület még nincsen teljes mértékben kihasználva, például a beszéd alapú adatbázis-feltöltés koncepciója még nem igazán terjedt el.

Az utóbbi pár évtizedben, főleg a járműipar fejlődésének köszönhetően a vásárlási szokások is megváltoztak. Ma egy jelentős túlvásárlási probléma sújtja a fejlettebb országokat. Ennek hatására nagyon sok élelmiszer elfogyasztás nélkül a szemetesben végzi ezzel plusz terhet róva a mezőgazdaságra, és ez nem utolsósorban pénztárcabarátnak sem mondható.

A probléma megoldását egy Android-alkalmazás formájában képzelem el. A programban a felhasználók a termékeket vihetnek be beszéd vagy vonalkód alapján az otthoni készletbe, bevásárlólistát hozhatnak létre. Az alkalmazás bizonyos idővel a lejárat előtt emlékeztetést küld, és igény szerint receptek is kereshetők. Ezek a listák természetesen a háztartás többi tagjával is megoszthatók. Diplomamunkámban ennek tervezését és megvalósítását mutatom be.

A dolgozatban meghatározom a szükséges hardverigényeket, majd döntést hozok a platformot illetően. Ezután a funkciók specifikációját végzem el, majd az ehhez szükséges technológiákat kutatom fel és mutatom be. A fejlesztés után a megvalósítás pár érdekesebb részét bemutatom, majd végül a felhasználói elégedettségi tesztek eredményét elemzem. Ezeknek hatására a korábbi hibákat orvoslom és új funkciókat építettem be.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.