Okosmérős fejállomás webes felületének tervezése és megvalósítása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ráth István Zoltán
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Az okos mérés (Smart Metering) és az erre épülő szolgáltatások napjainkban egyre elterjedtebbek. Az okos mérés lényege, hogy a számlázás figyelembe veszi, a fogyasztás milyen időszakban történt. Ezért fontossá válik, hogy a fogyasztási adatokról statisztikák készüljenek, amelyek alapján az üzemeltetők képet kaphatnak a fogyasztási szokásokról. Az ilyen statisztikák alapján a közműhálózat működése jobban megtervezhető és a fogyasztási szokások a számlázási tarifák szerint optimalizálhatóak. A Smart Metering lehetővé teszi kétirányú számlázást, amely a villamosenergia esetében a megújuló energiaforrások miatt egyre szükségesebb. Nemcsak az elfogyasztott, hanem a visszatáplált energiamennyiséget is figyelembe veszi a rendszer, amiért a szolgáltató juttatásokat írhat jóvá a fogyasztóknak.

Az okos mérő hálózatban az egyes mérőórák egy fejállomáshoz csatlakoznak. Ez a fejállomás gyűjti össze az egyes mérőórák mérési adatait és a fejállomás felelős a mérőórák vezérléséért. Az összegyűjtött mérési adatok egy adatbázisban tárolódnak. Ez a fejállomás a közműhálózat üzemeltetőinek szolgáltat adatokat.

A szakdolgozatom készítése során egy olyan webalkalmazást terveztem és valósítottam meg a fejállomáshoz, ami okos mérőórák törzsadatait, eseményeit és mérési eredményeit képes megjeleníteni. A tervezéshez a SysML modellezési nyelvet használtam. Az alkalmazást Java nyelven fejlesztettem, a Google Web Toolkit technológiával, kiegészítve a Sencha szervezet által készített GXT bővítőkészlettel.

A webalkalmazás egy adatbázisból lekérdezett adatokat jeleníti meg. Az adatbázis használatához a JPA Hibernate keretrendszert használtam. Bemutatás céljából az adatbázist feltöltöttem mintaadatokkal.

Az elkészített alkalmazásban minden mérőórához tartozik egy napi érték, ami a mérőórában egy monoton növő regiszter adott pillanatban leolvasott értéke. Továbbá minden 15 perces időtartamhoz tartozik egy intervallum mérési érték, amely az adott időtartam alatt elfogyasztott mennyiséget tárolja.

A felhasználói felületen a regiszter és az intervallum mérési értékek is megjelennek. Továbbá megkülönböztettem a fogyasztási és a visszatáplált mérési értékeket is.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.